Egy családdal rendelkező nő számára mindig kihívás, hogy időt nyerjen és szabadidőt teremtsen magának!
Ennek egyik eszköze, ha egyszerűsítjük a házimunkát, a másik, ha megosztjuk.
Ez az írás most az első résszel foglalkozik.

A cikk tartalma:

 

Az “elég tiszta” lakás legyen a cél, ne a tökéletes!  

 

Teljesen felesleges a tökéletes tisztaságra törekedni a háztartás tekintetében, mert a lakás rabjává tesz. A vendégek sem a hajszálakat, vagy a morzsákat fogják nézni a földön. A gyerekeinket, párunkat meg egyáltalán nem érdekli, hogy hányszor mossuk fel a padlót, vagy csillog-e a mosogató. 

Csak a te lelki békéd miatt fontos! De neked viszont fontos! 

Valahogy meg kell találni az egyensúlyt! 

Néhány ötletet adok, ahogy én szervezem a házimunkát, hátha találsz köztük használhatót. Ha csak egy dologgal kevesebb tennivalód lesz ezután, aminek kihagyásával egy pohár bort szürcsölgetve lazulsz egyet a kádban, vagy  olvasol, vagy önfejlesztő tananyagot hallgatsz, vagy meditálsz egyet, már megérte! 

Ne vedd zokon, ha felszólító módot használok, így könnyebb azt a belső meggyőződést átadnom, hogy egy nő nem a házimunka rabszolgájának született, hiába is hoztuk ezt az elvárást magunkkal generációk óta. De nem is Kupi Királynőnek, az igénytelen Káoszban, mosatlan edények, és rendetlen, szennyes ruhák között heverészni a földön.

Hitem szerint a harmónia megteremtése a fő cél, az egyensúly megtalálása. Az élet örömének megélése, és továbbadása.

Ehhez pedig minimalizálni kell a házimunkára, a takarításra és a rendrakásra szánt időt! De amit kell, fordítsd rá!
Egyik héten 1,5 óra. Ebbe a portörlés, porszívózás, felmosás fér bele.
Minden második héten 2 óra. Ebbe már belefér az ágyneműcsere, kirázni a takarókat, vízkőtelenítés a vizes helyiségekben. Ha ez nem fér bele, akkor fogadd el, hogy neked erre 3 hetente lesz időd! Igényed szerint.
De fontos, hogy legyen a házimunkának rendszere, mert segít kialakítani a szokásokat, ez pedig meghatározza az életed.

A nagytakarítás: negyedévente. Ablakpucolás, függönymosás félévente. Én ezekre szoktam hívni segítséget, mert nem akarok egy egész napot a takarításra szánni. Sőt olyat is tudok ajánlani, aki elviszi a függöny, kimossa, visszaszereli. 

 

A minimál házimunka: a csak porszívózás

Philips_smartpro_FC8774Jó a porszívóm van, szőnyegporoló funkcióval. Egy Lux-ot vettem használtam, és én is már 10 éve használom. Javíttattam közben, de megérte. 

De kolléganőm dicsérte ezt a brutál drága csodát. Zsinór nélküli, könnyű, hihetetlen ereje van. Imádja!  

Bár kapnék érte affiliate díjat, de sajnos nem! :-/

Viszont a porszívózás a legminimálisabb, ha másra nincs időd, ennyi legalább férjen bele heti 1x. Van, hogy a polcokon is a portörlő fejjel megyek végig, 1 óra alatt végzek ilyenkor, ha másra nincs időm. 

Szőnyeget évente 1x nyáron tisztíttatok. Egy csinos fiatalembert szoktam hozzá kihívni ;-). Erre jutottam, miután végig kutatta, hogy hova, milyen logisztikai nehézségekkel bírnám elvinni a baromi nehéz szőnyegem… Úgy döntöttem végül, hogy nem! Egy óra 10000 Ft, és egy nagy szőnyeg, már 3 kicsi fér bele. Nekem megérte. 

 

Időnyerő tippek

 

 • Fogmosás közben, vagy egyéb mosdó használat közben a kezemmel nedvesen végig törölgetem a mosdót, mosdó feletti tároló polcot, csapot. Így mindig tiszta. Semmi perc alatt. 
 • “Komótosabb” WC használat után kipucolom Domestos-szal, vagy WC olajjal, így elég kéthetente alaposan takarítani.  Mivel nálunk két WC van, így ha ott hagyta a “vonalcsíkot” a kisfiam, őt küldöm be levakarni… Pont ugyanúgy el tudja végezni, ahogy én… ;-). 
 • 3 havonta cserélem a WC kefe fejét. Ikeásat veszek, és mindig van egy tartalék, mert időnként hiánycikk. 
 • Este a vacsora elpakolása után bepakolok a mosogatógépbe, elindítom, és kitörlöm a mosogatót. Kézzel mosogatni több időd, több  víz. A gép több áramot használ, viszont Icu (a gép) mosogat, nem te. Mérlegelj!
 • Amerre jársz napközben a kezeddel nyugodtan portalaníts, amikor rásüt a fény! Nem kerül semmilyen plusz időbe, és fenntartja a lakás állapotát. A kezed tökéletes portalanító.
 • Ha ugyanoda teszed a dolgaid, és közben figyeled a kezed mozdulatát, akkor ez kiváló alkalom a tudatosságra. Ne automatában tegyél, vegyél, mert ez esetben napi 10-15 perced fog elmenni a keresgéléssel. Így nem tűnnek el apró tárgyak, és közben gyakorlod az ITT és MOSTban levést, a mindfulness-t! 😉
 • Fiók fun vagyok! Ezek a rendszerezés kulcs elemei. Anyám összeszámolta egyszer 94 fiók volt a lakásomban! 😀 A fiókokban ugyanis könnyebb átlátni mindent, mint a polcokon. Főleg a konyhában. Nekem óriás fiókban vannak a lábosok, a tányérok is. 
 • Ha a napra teregetsz reggel, estére száraz ruhád van!
  Télen a hálószobában szoktam teregetni. Nagyon gyorsan feljebb tudja vinni a lakás száraz levegőjének páratalmát. Volt páramérőm, így le is mértem. 5-10 fokot tudott emelni rajta 1 óra alatt, míg a radiátorra szerelt párologtatóval alig küzdöttük felfelé néhány fokkal.
  Tavasszal, ősszel viszont, ha van szárítógép, az nagy szolgálatot tesz, akkor lassan száradnak a ruhák, és nem is finom az illatuk. 
 • Ha több vendég aludt nálunk (Karácsonykor nyolc rend ágyneműt kell cserélni), akkor levonulok a Bubbles gépi mosodába, és ott az óriás gépeken 1.5 óra alatt minden kész, megszáradva, összehajtogatva. Közben mesélek a kisfiamnak, vagy olvasok. Vagy el is mehetünk ügyintézni.
  Ilyenkor szoktam a takarókat, és a könnyű kis szőnyegeket is kimosni. 
 • Ha az ágyneműt kifordítva rakod el, akkor csak benyúlsz, megfogod a csücsköket, hozzáfogod a takaród, és már a gyerek le is húzhatja a huzatot, egy mozdulattal. 
 • Ha krepp ágyneműt használsz, vagy microfibre-t, nem kell vasalni. Ágyneműanyagokról bővebben.
 • Újságok helyett online portált nézek, digitális tartalmat fogyasztok. Nincs ott hagyott, félig elolvasott, glédában álló újságok. 
 • Szelektíven gyűjtök mindent, így heti 1 kukám szokott lenni kb. Ezt a gyerekeim is megtanulták, nagy ökofun mindegyik. Minden kuka levitel egy ok a sportolásra, mert a lépcsőzés a leghatékonyabb sportok egyike…! 
 • A hírleveleket szanálom, leiratkozom, amit hetek óta nem nézek meg. A digitális felhalmozás ugyanúgy nyomasztó, ahogy a ruhák gyűjtögetése. 

A Szervezés Művészete

Felesleges házimunkák és egyéb praktikus tippek idő és pénz spórolásra

 

Ne törekedj a tökéletességre! Anyósomnál minden glédában állt, csillogott, villogott a padló, amit minden nap felmosott, tündöklött a rézküszöb, és ropogós volt az ágynemű. A lakás rabja volt, neki ez volt az önmegvalósítás. 

Ha te másra vágysz, minthogy a tökéletes háziasszony légy, és feltételezem, hogy ha ezt a posztot olvasod, akkor ide tartozol, akkor ne ez legyen ez a mérce, mert semmi másra nem lesz időd! 

 • Például teljesen felesleges Karácsony előtt lakást nagytakarítani, amikor ki-be jönnek a vendégek, nagy a sütés, főzés, úgysem érdekel senkit, és tuti összejárkálják egy este alatt, lemorzsáznak, papírcafatok szanaszét,, a fa is (még a mű is) hullik, stb. Előtte, utána csak egy porszívózás bőven megfelel!

Én Vízkereszt után (január 6.) szoktam egy nagytakarítást kérni. Sőt, most anyutól ezt kértem ajándékba, mivel tárgyakra nincs  szükségem, szabadidőre viszont igen! Csodálatos volt! 🙂 Előtte leszedtem a fát, és elpakoltam. Műfám van, imádom! És egyedül össze tudom rakni! Nem kell kocsiba gyomoszolni, ünnepek előtt rohangászni, és megvenni, kidobni…. Mindig gyönyörű! 🙂

Egy fenyőág csokor van vízben, amit cserélek, így megvan a fenyő illat is. Miattam senki ne vágjon ki még egy fát! Ha erre nevelik őket, akkor se. 

 • Gyerekek óvodai, iskolai ünnepségére teljesen felesleges bonyolult sütit készíteni! Először csináltam a Csak-semmi-cicó amerikai 10 perces sütit, de felhagytam vele, bár szerették, mert egyszer arra sem volt időm, és a legnagyobb sikert a natúr Tortilla chips hozta nachos szósszal… Tuti ÁNTSZ barát! Szóval azóta ezt viszek. Még a felnőttek is ezt rágcsálják. 
 • Gyerek szülinapra teljesen felesleges Daubneres vagy extra cukrászdás tortát venni 4000-ért! Pont ugyanolyan lelkesedéssel eszik meg az Aldis, Auchanos tortát is fele annyiért!
 • Rájöttem a dohányzó asztal csak foglalja a helyet, és plusz pakoló felület, és csak a lábunk raktuk rá… Eladtam, a lakásban terpeszkedő óriás ülőgarnitúrával együtt vettem egy kihúzható kanapét, és kihúzva használjuk. Lábunknak is kényelmes, olvasni, mesélni, meg pattogatott kukoricás tv nézésre is össze lehet bújni rajta. 🙂 ÉS maradt szabad terem a szőnyegen való ücsörgésre, tornázásra, társasozásra.
 • Az óriás kihúzható étkezőasztalt is eladtam, bár szerettük, de alig volt szabad mozgástér a nappaliban. Így egy kisebbet kaptam a családtól, és ha ahhoz ülünk le, így most körbe tudjuk ülni, és közelebb vagyunk egymáshoz, kevesebbet is pakolok rá. Ha pedig nagyobb vendégség jön, felállítok egy másik asztalt, és összetolom. Nem találtam olyan méretű, formájú, könnyed íves kihúzhatóst, ami tetszett volna, így marad a leszerelhető lábú pót asztal.
 • Könyves polc helyett könyves szekrénybe raktam át a könyveim, ajtóval
  bezárva. Így nem száll be annyira a por. De megmondom őszintén, a könyvtáram nagy részét elajándékoztam, vagy eladtam. E-book olvasó, vagy könyvtár van helyette. Most már oktató  könyveket veszek inkább, amibe jegyzetelhetek és aláhúzhatom, és többször előveszem.
 • Bestsellereket, szépirodalmat vagy használtan veszem, vagy újonnan, és továbbadom, eladom.
 • Ma már csak olyan ételeket főzök, ami fél óra alatt elkészül, és én is le tudok ülni a családdal vagy a vendégekkel együtt. Azontúl be lehet a vendégeket is vonni az ételek elkészítésébe azzal, hogy felosztjuk a menüt, Úgyis hoznának valamit.  karácsonyra is így csináljuk, és mindenki boldog vele. Lényeg az együttlét!
 • Nem kell a felnőtteknek karácsonyi ajándék. Fotókönyvet kap mindenki az egész évről! Jó csinálni, jó emlékezni közben, jó kapni!
 • Születésnapokra is jobb a közös program, ha nincs konkrét kívánság. A közös élmény örök emlék marad! 

Ne gyűjts tárgyakat! Amiket nem használsz pár évig, add el! Ne sajnáld, nálad csak a helyet foglalta, másnak még jó lehet. 

 • Azt vettem észre, hogy a rendszeres rutinszerű TV nézés egy csomó időt elvesz a napból, és szellemileg ellustít. Ráadásul az állandó háttérzaj miatt nem született annyi kreatív ötletem. Úgyhogy nincs bekapcsolva a TV. Csak filmeket nézünk, megbeszélt napokon, és megbeszéljük, hogy mikor mit. 

 

Eszközök, amik egyszerűsítik a házimunkát

Mágikus szivacs – dm-ben, Müllerben is kapható, és nagyobb bioboltokban

Roddy Zoknicsipesz – hogy soha többé ne kelljen zoknikat párosítani mosás után

Erős, szőnyegporoló porszívó

Mikroszálas rongyok – Rapath vagy Vixi 

Nyeles felmosó mikroszálas felmosófejjel – Raypath

Portörlő kesztyű – Raypath

Robotporszívó, ha nincs szőnyeg

Vegyszerek, Kegyszerek

Az univerzális hűtő tisztító folyadék. Tendil. Aldiban veszem. Kicsi, alkoholos, fertőtlenít. 

Ecet (higítva a WC-ben, kádhoz, mosogatóhoz, mosdóhoz)

Citromsav

Makacs vízkő esetén: sósav hígított formában (csak porcelán WC kagylóba!)

Domestos (hajlított csőrű a WC perem alá, és a mosogatóhoz)

Ablakmosó

WC kabin impregnáló, ami lepergeti a vizet, később lesz vízköves. 

WC olaj – WC tisztításhoz 

Jó eszközzel könnyebb a munka, de elvégezni el kell!

A következő blogban elmondom én hogyan osztom meg a házimunkát a gyerekeimmel! 

Itt alul a képre kattintva tudsz feliratkozni az új ötletekért!

 

Hírlevél

About the author 

Oláh Anikó

Oláh Anikó. HR & Talent Manager. Business & Life Coach. Női Hatékonyság coach. Vállalkozó, alkalmazott, családanya, hobbi táncos, modern alkimista.
Feltétlen hite van a képességeink életünk végéig történő fejleszthetőségében. HR koordinációban szerzett tizenéves tapasztalata során több száz különböző munkatárs igényeit hangolta össze a csúcsvezetőktől a kezdő beosztottakig.
A kommunikáció sok fajtájával foglalkozott a tanulmányai során, amelyet a coachingban is alkalmaz, mint pl. az erőszakmentes kommunikáció (EMK), erőforrás aktivizálás kártyákkal; vizuális coaching elemek; tranzakció analízis, a kreatív neuro lingvisztikai programozás (NLP), metafórák, asszertív kommunikáció, valamint az öltözködés üzenete.
Hobbija a tánc, ami megtanított a finom követés technikájára, amit a coachingban is alkalmaz.