Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/stilusos/legyasajatidealod.hu/wp-includes/link-template.php on line 3819
Önmegvalósítás és a fókusz – Légy a Saját Ideálod legyasajatidealod.hu

Te hogyan valósítod meg önmagad? A te életedben min van a fókusz? 

Amikor eljön az idő (kinek hamarabb, kinek később), hogy hogyan valósítsam meg önmagam, az első kérdés, hogy mi a prioritás?

Ez nem is olyan egyszerű kérdés!
Mert fontos, hogy munkavállalóként helyt álljunk, vagy a vállalkozást vezessük, esetleg mindkettőt egyszerre – kreatívnak, proaktívnak, hatékonynak, és felelősségteljesnek kell lenni!

Hol anyák vagyunk, és a gyermek(eink)ről kell gondoskodnunk, példát mutatni az életünkkel, önállóságra nevelni őket. Ha egyedül vagyunk, és fiút nevelünk, akkor férfit is kell belőle faragni. Ha pedig lányt nevelünk, a nőiesség miben létét kell megtanítani neki.

Hol feleségek vagyunk, ahol a párunkkal egymást emelő kapcsolatot szeretnénk.

Hol háziasszonyok vagyunk, és egy rendezett otthont szeretnénk.

Hol tanulókönfejlesztők, vagy tanítók vagyunk, akik hisznek a fejlődésben, és szeretnénk értéket adni a saját és a mások életének is.

Hol a hobbinkban szeretnénk megélni a flowt.

Hol csak meg szeretnénk élni az én-időnk, pihenni, feltöltődni, sportolni, relaxálni, meditálni, kapcsolódni szeretnénk önvalónkhoz.

Hol pedig egy kör, klub, csoport, iskola tagja vagyunk, ahol egy eszméért szeretnénk tenni, megélni általa a teljes életet, a magasabb életcélt.

És mindezek mellett nők vagyunk, akik minden megjelenésükkel közvetítünk valamit: igényességet vagy elhasználtságot, nőiességet, erőt vagy gyengeséget, irányítást, vagy irányíthatóságot, szexualitást, vagy tartózkodást, sokoldalúságot, termékenységet, empátiát, stb.

Ha ezt a női létet nem tudjuk megélni a maga teljességében, mert valamelyik női szerep akaratunk ellenére átveszi az uralmat az életünk felett, mert elszáguld velünk az élet, és a többi azonnal megoldandó FONTOS és SÜRGŐS teendőnk mindent elsöprő módon elsodor minket, kiszáradhatunk, tüskéssé válunk, mint víz nélkül a rózsabokor, és egyszer csak arra ébredünk 40-50 tájt, hogy akkor most MI HOL VAGYUNK? Ennyi volt a női lét?

Ne csodálkozz, ha mindeközben felmerül a kérdés a fejedben, hogy akkor mikor valósítom meg végre önmagam?

Ez a honlap, és ez az írás abból a misszióból táplálkozik, hogy ezt folyamatában kell.
Ebben a végtelen sokoldalúságban tudjuk meglelni a női lét rejtélyét, hogy minél teljesebben tudjuk megélni, minél több minden férjen bele.
Mert nem csak robotok vagyunk,
 #NemCsakHáziasszonyok, akik véres verítékkel, egyre mélyülő ráncokkal végigküzdik az életüket, de mindezen szerepeink mellett szeretnénk élvezni is azt, megélni, és kihozni belőle a legtöbbet!

Mert élni jó! 😊 

 

önmegvalósítás és a fókusz kapcsolata

Az önmegvalósítás és a fókusz kapcsolata, avagy hogyan tudjuk a sokféle szerepünket mind jól csinálni?

 

Elsősorban ezt kell elengedni! Nem lehet, nem kell mindent jól csinálni! Csak csinálni kell!

De mi legyen a vezérelv, hogy ne ússzunk el? Mi legyen a mi időbeosztásunk fókuszában?

Lehetünk önzőek, és lehet az önmegvalósítás a középpontban?

Vagy a gyerek szempontjai az elsők, vagy a társamé (ha van), vagy a szülőkről kell most gondoskodni elsősorban? Vagy a karrier az első?

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy te hogy csinálod, hogy ennyi mindent csinálsz egyszerre?

Így összeszedtem pár szempontot, ami nekem segít. Remélem találsz köztük neked valót!

Ha kíváncsi vagy rá, kattins a képre!

17 stratégiai lépés az önmegvalósításhoz

 

Inspiráló szerzők műveit itt találod:

 

Pénzügyi tudatosságot pedig Szendrei Ádám Gazdagodj boldogan c. könyvéből érdemes tanulni.

Ok, de akkor min legyen a prioritás?

Hogyan találjam meg a fókuszt?

Mindezek mellett napi szinten nekem is feladat, hogy meglássam a nap lényegét, hogy ma mi legyen a fókusz, mert sok fontos dologgal egyszerre kell haladni.

Így igyekszem a fókuszt úgy megkeresni, megtalálni, hogy mivel nyerek a legtöbbet, amit ma megcsinálok? (a FONTOS dolog) – ezzel a módszerrel lehet haladni a céljaink felé. Lehet ez a cél egy nagyobb falat, de ha minden nap egy picit teszek érte, akkor az már jó érzéssel tölt el, és ez tovább motivál.

Lehet onnan is indulni, hogy mivel vesztek a legtöbbet (a FONTOS/SÜRGŐS dolgok). Csak ez többnyire azt jelenti, hogy azzal foglalkozom, ami másoknak a legfontosabb!
Kinek mi a motiválóbb, csak ez utóbbinál sokszor azt tapasztaltam, hogy ezzel többnyire tűzoltó üzemmódban működtem, és a fontos dolgok mindig hátrébb sorolódtak. Én pedig frusztáltam estem haza.

Rangsorold a szempontjaid, amik neked megadják, hogy mi az, amitől ma azt érzed, hogy te vagy a Szervezés Hősnője! A Teremtő Nő. Ami nélkül kiszáradnál lelkileg. A teendők között mindig kell egy napi, heti, havi, éves vagy egy általános prioritás. Jobb, ha minden távlatra van valami fókusz! Ugyanis, ha csak éves terveink vannak, és nincs lebontva arra, hogy akkor ma milyen pici dolgot kell megtegyek érte pl., akkor azt tapasztaltam, hogy hiába vizionáltam, leírtam, mantráztam, jantráztam, stb., az égvilágon semmi sem történt, ha a való világban nem tettem felé lépéseket. Szép szép a spiritualitás, de szerintem aktivitás nélkül csak vágyaink lesznek, elért céljaink aligha. Szükséges, de nem elégséges!

 

Mi a te fókuszod az életfeladataid közül? Mi az, ami neked az önmegvalósítást jelenti?

  • Van akinek az anyaság, mert a gyermekei boldogsága, sikeressége a legfontosabb „produktuma”. Csak ennél a prioritásnál jó, ha szem előtt tartjuk, hogy „a gyermek csak vendég a háznál”. Ezen kívül is kell legyen életünk! Akkor teljesítettük jól ezt a feladatot, ha önállóvá neveltük őket, így nem áldozhatjuk fel egész életünket az anyaság oltárán.
  • Van, akinek a párkapcsolat, ami egy csodás dolog, ha együtt fejlődik az ember a párjával, és van mellette én-idő.
  • Van, akinek a környezet rendezettsége, mert akkor jobban tud fókuszálni. Csak ne legyünk a lakás rabja!
  • Van, akinek a megjelenése, a sugárzás, mert akkor érzi magát Igazi Nőnek. Csak itt meg ne vesszünk el a mindent átalakítunk magunkon csapdájába. Az önelfogadás a női lét legproblémásabb része egyébként.
  • Van, akinek a munkájakarrierjevállalkozása, mert akkor érzi magát teremtőnek. Csak legyen olyan munkánk, ami örömet okoz, fejlődést, megélhetjük benne a kreativitást, ne feldaráljon, vagy forgácsoljon szét!
  • Van, akinek a tanulás, mert akkor érzi, hogy fejlődik. De, ha nincs termőtalaj, nincs belső változás, vagy nincs kinek átadni, az lehet egy idő után frusztráló lesz.
  • Vagy egy hobbi, amitől megéli a flow-t. Csak itt meg arra kell figyelni, nehogy a rabja légy, és a többi életfeladat sérüljön általa. Ha ki tudsz erre tűzni egy időszakot, napszakot, órát, stb. és abba tudod hagyni, az jó jel! Ha viszont gyakran előfordul, hogy este/éjszaka eszmélsz, hogy a családoddal egy percet sem töltöttél, és jé, még nem is vacsoráztál, a lakás körülötted kupiban áll, a konyhában hegyekben a mosatlan edény, és már nincs egy tiszta göncöd se, akkor jó eséllyel egy függőségben vagy benne nyakig, nem csak a flowban!
  • Van, akinek az eszme, amiért tesz. Ez egy igen magasztos cél, hegyeket lehet elmozgatni vele, emberek életét lehet jobbá tenni! Csak itt meg arra kell figyelni, hogy ne áldozz fel mindent, és mindenkit ezért, akármilyen nemes is ez az eszme, mert később hiányolni fogod azokat, akikbe, vagy amikbe nem tettél energiát. Kevés a Teréz Anya, Gandhi, Buddha, vagy Jézus közöttünk! Én most nem nekik szólok, hanem a Hétköznapok Szervezés Hősnőihez, akiknek az első pontban felsorolt szerepeiket mind egyszerre kell eljátszaniuk.

Minden életterületnek van szélsőséges, és harmonikus változata.

És ne feledjük el, hogy a többi is ott van valahol, különböző igényszinten! Ha valamelyik területet teljesen elhanyagoljuk, ott hiány keletkezhet, ami valahol, valamikor visszaüthet. Jobb esetben előbb, rosszabb esetben akkor, amikor már a hamut is mamunak mondjuk, és kesergünk csak az unokáknak. Ennél rosszabb öregkort nehéz elképzelni! ☹

Vélhetőleg minden napra más lesz a fókusz. Azt keresd, ami aznapra feltüzel! Ami FONTOS! Mi az, amitől azt érzed, hogy ma értelme volt élni, és értékeset adtál magadnak vagy másoknak! Ezeket a soha ne sorold hátra, a másnak FONTOS/SÜRGŐS mögé!

Minden nap másért leszünk hálásak a nap végén. De legyél hálás, bármilyen pici dolgot is értél el aznap!

Arra biztatlak, hogy

  • keresd meg, neked melyik módszer működik!
  • kérj segítséget, ha valaki valamihez jobban ért. Keresd meg, te mivel tudod őt segíteni!
  • tanulj célszerűen! Mindig azt, amire akkor van szükséged, és majd továbbvisz!
  • ha nem tudsz valamit megcsinálni, szerelni, megoldani a számítógépen, lakásban, stb., keress egy YouTube videót rá! Majdnem mindenre van segítség! Én pl. most fúrtam fel életem első kampóját a falba, ami lehet valakinek bagatell, nekem óriási dolog volt! 😊 Soha nem késő elkezdeni valami olyat csinálni, amit még nem csináltál.

Vagyis élj teljes életet, amiben azt érzed, hogy az életed főszereplője és/vagy rendezője vagy, nem csak a mellékszereplője!

Ha tetszett ez az írás, kövess a FB oldalamon is, és a Légy a Saját Ideálod FB csoportban oszd meg a véleményed!

 

 

Hírlevél

About the author 

Oláh Anikó

Oláh Anikó. HR & Talent Manager. Business & Life Coach. Női Hatékonyság coach. Vállalkozó, alkalmazott, családanya, hobbi táncos, modern alkimista.
Feltétlen hite van a képességeink életünk végéig történő fejleszthetőségében. HR koordinációban szerzett tizenéves tapasztalata során több száz különböző munkatárs igényeit hangolta össze a csúcsvezetőktől a kezdő beosztottakig.
A kommunikáció sok fajtájával foglalkozott a tanulmányai során, amelyet a coachingban is alkalmaz, mint pl. az erőszakmentes kommunikáció (EMK), erőforrás aktivizálás kártyákkal; vizuális coaching elemek; tranzakció analízis, a kreatív neuro lingvisztikai programozás (NLP), metafórák, asszertív kommunikáció, valamint az öltözködés üzenete.
Hobbija a tánc, ami megtanított a finom követés technikájára, amit a coachingban is alkalmaz.