Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/stilusos/legyasajatidealod.hu/wp-includes/link-template.php on line 3819
Tanévkezdés okosan – Légy a Saját Ideálod legyasajatidealod.hu

Sok kérdés van bennünk a tanévkezdéssel kapcsolatban. A kormány rendelkezéseire és az ütemtervre nem kötnék fogadásokat, de egy nyugodt tanévkezdést azért elő tudunk készíteni. 

És ez a paranoia egyszer el fog múlni, a tanévkezdés pedig minden iskoláskorút és szüleit érinti. 

De ha egyetemista vagy, akkor is aktuális téma lehet a tanévkezdés bölcsen

Vagy, ha felnőttképzésben egy új témakörben, szakmában szeretnél elmélyülni, annak az anyagai is igényelni fogják a helyet!

A legfájdalmasabb felismerés, miközben ezeket a sorokat rovom, hogy lassan, de biztosan közeledik a nyár vége… 🙁 Rémséges, mert nekem ez a kedvenc évszakom. Szeretem a meleget, akkor is, ha izzadok, vagy a hőség kerülget az utcán járva. Szeretem a sok közös élményt, mini nyaralást hétvégén, és az egy-két hetes hosszabb szabadságot is. Szeretem a kevés ruhát, a könnyű öltözködést, a harisnya nélküliséget, a késő esti naplementéket. 

No, de felesleges keseregni, attól még jön a szeptember…!

És 2 héttel a tanévkezdés előtt már lelkiekben fel kell készülnünk az iskolára. Most már a gyermek is igényli. 

Kialakult ugyanis nálunk egy hagyomány

A tanévkezdés sietősségét, lehangoltságát mi úgy szoktuk megkönnyíteni magunknak, hogy kialakítottunk egy menetrendet, egyfajta “rákészülési  szertartást”. 

Miből is áll ez?

Itt tudod MEGNÉZNI:

 

HALLGATNI itt tudod:

 

 

És itt tudod részletesen ELOLVASNI:


Dedikált idő

A szabadságomat úgy veszem ki, hogy augusztus utolsó napjaiban legyen legalább 2-3 napunk csak a tanévkezdésre való felkészülésre szánva.

Mit szoktunk ilyenkor csinálni?


Gyerek gardrób szelektálás

 

Szelektáljuk a gyerekruhákat

  • Remek alkalom a tanévkezdés arra, hogy szelektáljuk a ruhákat, cipőket, zoknikat, és mindenféle ruhaneműt!
    Ami kicsi, megy tovább a rokonságban, vagy eladásra a Vaterán, vagy Adományboltba.
    Egy mintadarabot mindenből felpróbáltatok vele, ami tuti jó, és ahhoz mérjük a többit. Így nem kell mindent felvennie.
  • A polcokon átrendezem a sorrendet. Ami meleg időszakra volt jó, megy feljebb. Ami hűvösre, lejjebb, hogy el tudja érni.
    Cél, hogy minél előbb önállóan öltözzön. Legyen kéz magasságban minden!
  • A zoknik a legádázabb darabok, ugyanis szerencsére nagyon sokat öröklünk. Ebből viszont az következik, hogy ők a nemszeretem daragok, és néhány évben ki is maradtak a szelektálásból. Így fordulhatott elő, hogy menet közben kétszer kellett egy zoknit felvenni: mert felvételkor derült ki, hogy vagy lyukas, vagy már átlátszik a talpa, vagy laza a gumija, vagy kicsi. Ha ezzel nem egy rohanós reggelen akarsz szembesülni, javaslom, állj neki darabonként ezeknek is. 

A sporteszközök se maradjanak ki! Ha kinőtte a biciklit, azt tavasszal adom el. 

A korcsolyáját november tájt. 

És ugyanakkor szerzem be a nagyobb méreteket is. 


Általános iskolás tankönyvek

Tankönyv szelektálás

  • Ha a tanévzáráskor nem tettük meg (nekünk ilyenkor sose megy…), akkor tanévkezdéskor mindenképp soron kell legyen: szelektáljuk a könyveket, tanszereket is a fiókokból, polcokról. Leszedjük a nylon fóliát róla, előkészítjük a papírgyűjtésre a füzeteket, munkafüzeteket.
    A fő tankönyveket még szeptemberi ismétlésnél maradnak, aztán ők is mennek papírgyűjtésbe. 
  • Írószereket, füzeteket átnézzük, mi az, ami még használható a következő tanévben, mit kell venni.
    Ha van kreatív, technika doboz, végignézzük az “állományt”. Kimossuk a festék tartókat, kidobjuk a nyomorultul kinéző gyurmákat, és az összeszáradt temperákat. Próbáld ki mindegyiket! Ne a rajzórán érje kellemetlen meglepetés a gyereket!
  • Kihegyezzük a ceruzákat. Kipróbáljuk a tollakat, filceket. Ami nem fog, kukába vele. 
  • Összeírjuk a pótlandókat! 

Gyerekkönyvek

Könyvek szelektálása

Bár nem szorosan a tanévkezdés témaköre, de ilyenkor szoktam szelektálni a gyerekkönyveket is. 

Ha nagyobb a diák, időközönként neki is érdemes ezt megtenni. Változik ugyanis az érdeklődés! 

A szépirodalom helyett most már ÖNFEJLESZTŐ könyveket veszek leginkább, vagy a TUDÁSTÁRon keresztül tanulok belőlük, ahol az esszenciájukat gyűjtötték össze a tananyagoknak. Mivel ezek nem szépirodalmi munkák, hasznos a rövidített tartalom.


Gyerekjátékok szelektálása

Játékok szelektálása

Bizony a játék polcokat sem kíméljük! Végigmegyünk mindenen! Megszokta a fiam, hogy amivel nem játszik, kiszelektálja, eladásra kerül, és zsebpénz keletkezik belőle. 

Néha nehezen válik meg tőlük, de az új játékok lehetősége azért át szokta lendíteni ezen. 

A család némely tagja zokon vette, de általában véve egyetértettek vele, hogy a játékok helyett vegyünk élményt a gyereknek. A Karácsony kivétel. Ilyenkor egy szabály van: a polcok mérete a szobájában állandó. Azzal kell gazdálkodni. Ha tele, el kell adjunk valami, hogy valami új beférjen. Így Karácsony előtt azért mindig megnő a szelektálási kedv… 🙂 


Bútorok átrendezése

Ha egy korszak véget ért: óvodás, vagy alsós korszak, vagy más igények alakultak ki, vagy egyszerűen megújulásra vágyunk, érdemes időnként a szobát is átrendezni. Ez egészen új energiákat indít be. 

A tanévkezdés mindig egy mérföldkő. Ilyenkor derül ki, hogy a falra ragasztott rajzpapír helyett parafa tábla kell. A kiságy helyett nagy ágy. A nagy át helyett emeletes ágy. Íróasztal kell, vagy több játék helyre van szükség, vagy más funkció is bekerült, vagy kikerült a lakásból.  Pl. online home office-nak kell helyet teremtsünk. 

Változhat a térigényünk a kor előrehaladtával is. Nekem például szellősebb elrendezésre van most már szükségem a korábbi funkcionális- minden-helyet kihasználok bútor elrendezés helyett. Megnőtt a térigényem a lakáson belül. 

A fiamnak ezzel szemben most épp zsúfolt korszaka van, mert az emeletes ágy mellett a kanapét is ő kérte, mert délután azon heveredik el játszani. 

De majd elmúlik, akkor a kanapé is eladásra kerül… 🙂 Vagy az emeletes ágy, ki tudja. 

Érdemes a bútorokat is megnézni a Marketplacen vagy a Vaterán. Eladni és venni is lehet. Főleg az IKEA-sok kelnek el nagyon hamar. Használjuk az IKEA-s kód neveket, úgy könnyebben megtalálják. 

Ha már alszanak barátok ott nálunk, érdemes beszerezni egy pót matracot vagy összecsukható szivacs ágyat. A pót matracot lehet falvédőnek használni, vagy földre leülős játék matracnak, amikor épp nem használjuk. 


Tanszerek

Beszerzés

A legklasszabb, egyben legköltségesebb rész: a tanszerek beszerzése. 

Mindig kiharcoltuk a tanároktól, hogy legyen meg előre a füzet és taneszköz lista, így még jó áron válogathatunk. Ezzel a listával bevesszük magunkat valamelyik nagy áruházba (én az Auchan saját márkás francia termékeit kedvelem), és igen jó áron kapunk egy helyen mindent. De egy helyi írószer boltban is kincsekre lelni!

Alsó tagozatban nagy alakúak a könyvek, felsőben csökken a méret. A borítókat (leszedhetőset) érdemes készen megvenni, de olyat, ami állítható méret, és teljesen átlátszó. Így a papírgyűjtésnél ezt le tudjuk szedni a könyvről. 

Mi megszoktuk, hogy csinálok neki könyvjelzőt is, hogy így könnyebben tudja használni őket. Ezeket beragasztom az utolsó lapra. Röltexben veszem a könyvjelző szalagot hozzá. Ha kihagyom, reklamál… 🙂

Kötelező olvasmányok tekintetében érdemes megnézni a Vaterát. Adható, vehető féláron minden kötelező olvasmány. 

Egyúttal érdemes megszerezni pdf-ben is tabletre, telefonra, laptopra letöltve. Ha épp nincs nála, amikor feladat van vele, vagy várakozunk valahol, jó ha van tartalékban!
Sokból készült hangoskönyv, amit Youtube-n is megtalálni. Én imádtam olvasni, nem pótolja semmi, de a gyerekeink mások. Ha mi is elmeséljük, és ő is átrágja magát rajta, plusz meg is hallgatja, jobban rögzül. 

Kell-e táska pl. Milyen hátizsákban fér el? Ezt próbáltassuk fel vele a boltban úgy, hogy telepakoljuk a boltban található könyvekkel próbaképpen. Ne akkor döbbenjünk rá, hogy olyan hosszú a hátizsák és majdnem a térdhajlatáig leér…

Nyáron ezt a hátizsákot lehet használni utazáshoz!

Legyen valami olyan pici játék a táskában mindig, amivel játszhat egy lyukas órán, vagy a barátaival. Kis autó, Rubik kocka, kígyó, kártyajáték,  mini táska kincsekkel, stb. 

Időnként viszont vessük górcső alá a táskát, mert nagyon fel tud nálunk pl. gyűlni a táskában hordott feltétlenül-szükséges-szabadidő-esetére táskába zsúfolt játék darabszáma…


Alvás időzítés

Nyáron sokkal később feküdt a gyerek, az utolsó héten szoktassuk vissza a szeptemberi fekvésre. Kelteni még nem kell olyan korán, de szokja meg, hogy most legyen ágyban időben. 

Alvásigény különböző lehet, akár két hasonló korú gyereknek is!  Nézzük meg, hogy egy átlagos hétvégén, esti extra program nélkül hány órát alszik úgy, hogy nem csörög az óra. Ennyit számoljunk vissza a reggeli kelés időpontjából! 


Különórák és az órarend

Beszéljük át vele, mit szeretne sportolni, milyen különórái lesznek (logopédia, gyógytorna, zene, stb.). 

Jó, ha ezeket beírjuk a kis órarendjébe is. Sőt én még szeptember előtt el szoktak kezdeni ezeknek utána nézni, mert szeptember első hetében őrület van. 

Az órarendet színesben készítem el neki: minden óra, külön szín, így könnyebben átlátja. És mindenhova kap egy példányt. Tolltartóba, az íróasztala falára, leckefüzet, ha van. 

És az alapján mesél este, amikor lefekszik… Ezek a nap legjobb percei! 🙂


Könyvek

 

Könyvek, füzetek “bekötése”

Az első hét estéin kalkuláljuk be a könyvek bekötését. Akkor is, ha ez csak egy műanyag borítót jelent. De van, hogy csak átlagos mintájú füzeteket tudtunk beszerezni, vagy több a hasonló minta. Ilyenkor egy általa kiválasztott kedvenc mintál csomagolópapírba köthetjük be a füzetetet. 

Ezt a hagyományt még az én gyerekkoromból szerettem meg, ahol lila papírba kellett kötni mindent, így anyuval a földön kuporogva, manufaktúrában kötöttük, cimkéztük a könyveket. Illetve anyu papírral borította be, én feliratkoztam, cimkéztem és nylonoztam. Most már ennyiből csak a nylonozás maradt meg…

A könyvjelzőket szintén ilyenkor ragasztom be.

Így sem izgalommentes a szeptember a gyerek részére, de sokat segíthetünk neki, ha tudja, hogy szeptemberben ez az egész készülődéssel együtt hangolódunk rá. 

Nehéz belecsöppenni a nyaralásból a padba való beülésbe. Segítsünk magunknak és a gyermeknek azzal, hogy hagyunk erre 2-3 napot legalább!

Minden tanév egy új korszak kezdete! 

Tegyük átmeneti rítussá, akkor emlékezetes lesz és várni fogja!

 

Szeretnél a gyerekeddel végre szót érteni? Úgy érzed elbeszéltek egymás mellett?

Gyertek el egy közös coaching ülésre és segítek közös nevezőre jutni!

 

Ingyenes coaching konzultáció


Cimke

gyereknevelés, iskola, tanévkezdés


Talán ezek is tetszeni fognak: 

Riporter a gyerekem! – a szabadságról beszélgettünk

Riporter a gyerekem! – a szabadságról beszélgettünk

Hogyan hekkeltem meg a gondolkodásom a tanulás egyszerű módszerével?

Hogyan hekkeltem meg a gondolkodásom a tanulás egyszerű módszerével?