Hogyan hekkeltem meg a gondolkodásom a tanulás egyszerű módszerével?

Be kell valljam, az utóbbi pár évben gyökeresen átalakult a gondolkodásom!

Addig meg voltam győződve róla, hogy az, hogy ki mennyire intelligens, vagy mennyire magas az érzelmi intelligenciája, mennyire okos, vagy kommunikatív, ezek kb. adottak. Természetesen a körülmények befolyásolják, kiből mit hoz ki az élet, de úgy a felnőttkor elejére legkésőbb rögzülnek.

Ennek fényében tipródtam az életközepi válság kellős közepén, és igen sajnáltam magam, valamint reménytelennek láttam, hogy bármi fog változni az életemben.

Tudástár Klub

Mi segített nekem meghekkelni a gondolkodásom?

Pár éve beléptem az elsők közt a teljesen új Tudástárba. Akkor még 3 db könyvvel indult a Klub! De azt ígérték, hogy minden hónapban 3 angol nyelvű siker könyvet fognak feldolgozni rövidített formában, és hanganyagként is!

Na ez már nekem való! Olvasni igen kevés időm van, viszont annál többet vezettem, vagy töltöttem házimunkával az időm, vagy most gyalogolok, amikor a tanulás hangzó formában tud a fülemben menni.

Ma a Tudástár Klubban több, mint 1.7 millió forintnyi értékes tartalom van, amihez hozzáfértem mindössze havi egy könyv áráért (4990 Ft).

Később bővült a könyvek után a mesterkurzusokkal, előadásokkal, képzésekkel, élő workshopokkal, aminek az anyagát fel is töltik a klubba. Kattints ide, és nézd meg részletesen!

 

Melyik könyvek a kedvenceim?

A könyveket szépen sorban, ahogy kijöttek, folyamatosan feldolgoztam, többször meghallgattam, át is futottam, és felfedeztem köztük az egyébként polcomon pihenő (de még nem olvasott!) Carol Dwek: Szemléletváltás (Growth mindset) c. könyvére, és ez átformálta a gondolkodásomat!

Ahogy én gondolkodtam az a fix gondolkodásmód volt!

És igenis, minden jellemző változhat, és változtatható növekedési szemlélettel!

Le voltam nyűgözve! És óriási lehetőségek nyíltak meg előttem és a tanulás lehetőségeim előtt. Felfogtam, hogy akkor még semmi sem késő! És elkezdtem irdatlan sebességgel tanulni!

Elvégeztem először a stílustanácsadó képzést, mert mint nőnek természetes rajongásom van az esztétikum felé.
Majd úgy éreztem, hogy ezt a munkát belülről is meg kell támogatni, és újább tanulás következett: tanultam tovább coachnak.

Így már a kommunikáció teljes spektruma a kezembe került, mint eszköz, hogy támogatni tudjam a jobb és minőségibb kapcsolatokat, és segítsek a kapcsolódásban önmagunkhoz és a másik emberhez!

A másik nagy AHA élményt könyv a sok közül: Angela Duckworth: Grit – Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés c. könyve, és azóta is ez alapján azt tanítom a kisfiamnak, hogy:

A legnagyobb tehetség a szorgalom!”

Grek McKeown: Lényeglátás c. könyve szintén ott feküdt a polcomon, amit azután vettem észre, hogy a könyv elemzését meghallgattam, és elolvastam! 😀

Greg McKeown Lényeglátás

Miért van értelme az eredeti könyvek mellett is használni a rövid összefoglalókat?

Utána elolvastam eredetiben is, viszont mivel előtte a fejemben már ott volt a vázlat, és a kommentek, sokkal jobban megmaradtak belőle a sarokpontok.

Azóta is néha át-átfutom, mert nekem egy erősségem a „lényeglátás”. Ez az EMK-val és a coachinggal párhuzamosan alakult, ahogy egyre több ügyfélre kellett 100%-os figyelmet fordítanom, és dekódolnom, hogy milyen érzések, szükségletek, indíttatások lehetnek a szavai mögött. Nem azért, mintha titkolni akarnak valamit, hanem mert nem vagyunk tudatosak sokszor a mozgató rugóinkra. Viszont változni csak úgy lehet, ha ezekre rálátunk.

A szokásainkat is belevéve ebbe. Így tudunk igazán lényeglátó módon élni, és a fókuszunkat afelé terelni, ahova el szeretnénk jutni.

De a Tudástár Klub gyakrabban használt könyvei között van például Stephen Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása c. könyve, ami az egyik leghíresebb gyakorlati útmutatókat tartalmazó praktikus kézikönyv.

Nekem a másik kedvencem Brendon Butchard: High Perfomance Habits – Sikerese emberek szokásai c. műve. Ennek az anyagát is nagyon sokszor pörgettem át, hogy egy-egy szokásot magamévá tegyek belőle.

A Siker 15 titka c. cikkemben is ilyen produktivitást segítő ötleteket találsz.

Száz szónak is egy a vége: a tanulás megtérül!

(Ez az, amire ma is a legtöbbet költök a szellemi, lelki és fizikai egészségem mellett.)

És a könyvek csak a tanulás egy része!

 

Brendon Buchard: Sikeres emeberek kiemelkedő szokása

 

 

Kedvenc mesterkurzusaim

Gots Balázs weboldal készítő tananyaga például zseniális, és alapos. Minden részletre, technikai beállításra figyel, és nagyon jól érthető, könnyen követhető.

Nagy Tímea Birge szövegírásos tréningje vicces, közérhető, élvezetes, és gyakorlatias.

Lippner Tamás előadókészségről, a bizalomépítésről szóló tréningje minden sales-es, vagy egyáltalán szolgáltatásban dolgozó alapvető tudását kellene képezze.

Vízi Bea tréner, coach kommunikációt tartó élő előadásának visszanézhető videós tananyagban pedig szívemnek kedves témát dolgoz fel: a játszmákat, a kommunikációs zsákutcákat.

 

És ajánlom akkor is, ha életközepi válságban fetrengsz, új célokat, hivatást, küldetést keresel, ahogy én. Vagy azért mert elkezdheted  jobban kézbe venni az életed a sodródás helyett.

Légy az életed főszereplője, rendezője, ne csak statisztálj benne!

 

 

Hírlevél

About the author 

Oláh Anikó

Oláh Anikó. HR & Talent Manager. Business & Life Coach. Női Hatékonyság coach. Vállalkozó, alkalmazott, családanya, hobbi táncos, modern alkimista.
Feltétlen hite van a képességeink életünk végéig történő fejleszthetőségében. HR koordinációban szerzett tizenéves tapasztalata során több száz különböző munkatárs igényeit hangolta össze a csúcsvezetőktől a kezdő beosztottakig.
A kommunikáció sok fajtájával foglalkozott a tanulmányai során, amelyet a coachingban is alkalmaz, mint pl. az erőszakmentes kommunikáció (EMK), erőforrás aktivizálás kártyákkal; vizuális coaching elemek; tranzakció analízis, a kreatív neuro lingvisztikai programozás (NLP), metafórák, asszertív kommunikáció, valamint az öltözködés üzenete.
Hobbija a tánc, ami megtanított a finom követés technikájára, amit a coachingban is alkalmaz.